Foto från Seriekollo

Foto från Seriekollo

Seriekollo

Seriekollo är ett projekt riktat till barn i åldrarna 9-12 som vill nå ut både till barn som är asylsökande och till andra barn i närområdet kring Nordingrå. Målet är att till nästa sommar och för flera somrar framåt anordna ett veckolångt seriekollo på Järnsta kulturhus. Förhoppningen är också att till hösten 2016 starta upp serieworkshopverksamhet i Umeå, Stockholm och Malmö.

Idén till Seriekollo föddes i Järnsta kulturhus café sommaren 2014. Sedan dess har idén utvidgats och vi har blivit sex personer från olika delar av landet som jobbar för att idéerna ska bli verklighet. De flesta av oss är serietecknare och/eller konstnärer och alla har vi tidigare erfarenhet av att jobba med barn. Vi vill att Seriekollo ska vara en trygg plats för möten och utbyten av berättelser, men också en kreativ plats där en kan uttrycka sig och ha kul! Att kunna skriva och rita om känslor eller erfarenheter, ser vi som ett oerhört viktigt redskap för att bearbeta världen runt omkring en. Att kunna uttrycka sig är också att kunna göra sin röst hörd. Barnen kommer att få göra fanzins, (egentillverkade serietidningar). De kommer både ha möjligheten att göra egna fanzins och gemensamma. Vi vill uppmuntra barnen till självpublicering och lära dem att de inte behöver någons godkännande för att sprida sin konst. Lärandet kommer vara inriktat på att göra och visa, istället för att vi ledare berättar hur saker ska vara. Det viktiga är inte att deltagarna följer varje uppgift exakt som vi tänkt utan att dom gör serier, testar nya saker och har roligt.

För andra sommaren i rad kommer vi anordna två dagar av serieworkshops på Järnsta kulturhus i juni. Vi lärde oss mycket från förra årets workshop och från workshops vi haft under året (bl a på Kramfors bibliotek) och vi vill fortsätta lära oss av barnen för att Seriekollo ska bli en så bra verksamhet som möjligt.

Serietecknardagar i Vännersta

18 – 19 juni 2016 välkomnar Järnsta kulturförening alla barn som är intresserade av att berätta med bild och text! I två dagar kommer vi att ha serieworkshops och lära känna varandra.

För anmälan och mer information mejla till seriekollo@gmail.com

Se även Seriekollos blog

Seriedagar, affisch